Til venstre ser vi vintergamma til Brita og Anders Nursfjell. Legg merke til gammas tilbygg/inngangsparti, på sørsamisk koava. I bakgrunnen ser vi stabburet (buvrie) som i dag står på Namdalsmuseet. Til høyre har vi fjøsgamma/snekkerverkstedet og bak der ser vi ei lita gamme, enten sommergamma eller “kjellergamma”.
Går vi til begynnelsen av 1900-tallet var det i Lennamarka tilnærmet et eget samisk samfunn. En sentral familie var Anders Johnsen Nursfjell, f. 1.2.1844 og kona Brita Nilsdatter Børgefjell, f. 23.5.1846. De hadde 2 boliggammer, en stor vintergamme og en mindre sommergamme. I tillegg var det en avlang fjøsgamme for geitene de hadde i tillegg til reinen. Fjøsgamma ble også brukt som snekkerverksted. Det var videre en liten gamme som ble brukt som “kjeller” og et samisk tømret stabbur (buvrie) som sto på 4 røtter med tak av halvkløyvinger. Dette står i dag på Namdalsmuseet. Over vannkilden var det et tak.
Til venstre Brita og Anders Nursfjell på deres gamle dager. Til høyre ser vi Bernhard Lænd på taket av en av gammene, ca. 1940.
De bodde i mange år i Lennamarka og livnærte seg av reindrift og noen få geiter. I tillegg laget Anders blant annet skaller og ski. Reinen var ofte på vinterbeite på Kattmarkfjellet eller Vattafjellet. De flyttet da ned Hemningsskardet v/Hals og forbi Hals – Toddum – Gullvikmoen, eller via Havika. De brukte også ofte Otterøya som vinterbeite. Sommerstid kunne de være på Salfjellet eller ved Ekornvatnet. Det fortelles at Brita gikk i skinnskjørt. Når de skulle ha reinen på sjøen ved svømming til/fra Otterøya, slo hun med en pisk på skinnskjørtet så det ble et høyt smell. Dette fikk fart på reinen. De fikk til sammen 10 barn. Dette var:
- Nils, f. i Lierne 30.5.1871. Ble gift med Sara Børgefjell. De hadde egen gamme like ved sommerfjøset i Havika, men drev også en periode med rein i Sanddøldalen. I 1911 solgte de reinen og flyttet til Danmark for å stelle 300 rein som et selskap der hadde kjøpt. Dette tok slutt i 1913 og de flyttet tilbake til Norge og bosatte seg på Snåsa. De var barnløse. I 1922 skilte Nils seg fra Sara og flyttet til Færen (Gaske laante) sammen med Anna Steinfjell.
- Henrik Anton, f. 10.2.1875 på Osenfjellet. Han døde før han ble døpt.
- John og Malena (tvillinger), f. 1876 i Klingafjell. John ble senere gift med en odelsjente i Sunndalen og levde resten av sitt liv som gårdbruker der. Han skal ha etterkommere der. Malena emigrerte til USA, men ble heimsendt etter en tid, da hun ble smittet med tuberkulose. Hun døde på Lænd i Vemundvik.
- Lars Johan, f. 20.10.1878. Han døde i Grong 4.5.1893.
- Elen Sofie, f. 17.5.1881 i Vemundvik. Emigrerte til USA og ble gift med en svenske der. Hun har vært heime på besøk på Lænd to ganger. Har etterkommere i USA.
- Anna Bendikke, f. 30.4.1883 i Vemundvik. Også hun emigrerte til USA og ble gift der. Har etterkommere i USA.
- Marie Kristine, f. 1885 i Vemundvik. Hun vet vi ikke noe mere om.
- Anders, f. 1886 i Vemundvik. Vi vet at han flyttet til Bjørnør på Fosen, men har ikke lyktes i å finne videre spor etter ham.
- Brita, f. 1889 i Vemundvik. Brita utvandret til Jämtland, Sverige og ble gift med samen og skikongen Torkel Person. Han deltok blant annet i vinterolympiaden i Chamonix i 1926. Brita skulle være veldig flink med tinnbroderier.
Alle barna som bodde i Vemundvik arbeidet i perioder på gårdene rundt om i bygda, og Olav Havik har fortalt at han husket at Brita jobbet på gården hos dem. De hadde ellers også god kontakt med bygdafolket, og Bernhard Lænd brukte å være oppe i Lennamarka med melk til dem.
Brita dør før Anders, og i en periode etterpå er hans svigerinne Dåret, som var gift med hans bror Jakob Johnsen Nursfjell i Bjønnheia, hushjelp i Lennamarka. Brita er gravlagt i Vemundvik. Like før 1930 flytter Anders til sønnen Nils i Verdal, og han dør der den 3.1.1930.
Som tidligere nevnt var det på denne tiden nærmest et samisk samfunn i Lennamrka, og andre samer som bodde der i samme tidsperiode var en søster av Anders, Alette Nursfjell. Hun var ugift. Også en annen av søstrene til Anders, Anna Sofie Nursfjell Andersen bodde på denne tiden i Lennamarka. Hun var gift med Anders Andersen (Arefjell). I 1902 dør Anna Sofie og blir gravlagt i Vemundvik. Anders Andersen (Arefjell) er fortsatt i Lennamarka ved folketellingen i 1910, men flytter senere til et av sine barn i Røyrvik. De har mange etterkommere i Namdalen og andre steder. Like i nærheten av Lennamarka, i en gamme i Havika, bodde sønnen til Anders og Brita, Nils Andersen Nursfjell og kons Sara. På Læend bodde Thomas Eliassen Boere og kona Ellen Sofie Andreasdatter, samt datteren Sofia Magdalena. De flyttet senere til gården Vivelid på Spillum. Ved folketellingen i 1900 bor legdslem Anette Johandatter Thomassen Jåma på Varpneset. Hun kom fra Finnheimen ved Blikengfjorden (se artikkel i Atterljom årgang 2016). Alle de nevnte var mer eller mindre fastboende i området Lennamarka. I tillegg kommer flyttsamer som oppholdt seg i-, eller passerte Lennamarka i forbindelse med flytting til vinterbeite på Otterøya.
Foto fra Lennamarka utlånt av Britt Sætran.
Foto av Brita og Anders Nursfjell utlånt av Erling Balstad, Overhalla Historielag.