Friminutt ved Sørenget skole på slutten av 1950-tallet. Bygget til venstre på bildet er det som ble oppført i 1902.
Fra Mimi Havig har Botnan og omegn Historielag mottatt en rekke bilder fra skolene på Sørenget, Nordsunda og Nufsfjorden. Bildene har Mimi arvet etter sin onkel, Jon Berkaak, som på 1950- og begynnelsen av 1960-tallet var lærer på Sørenget skole. Samtidig var han også lærer på de veiløse skolene på Breksillstranda i Nordsunda og ved Nufsfjorden på Elvalandet. Dette ble løst ved at elevene gikk en uke av gangen, slik at Berkaak kunne alternere mellom skolene. Vi vil i ukene framover vise en del av disse bildene.
Dersom vi ser litt på skolehistorien i Vemundvik de siste 200 år, fram til dagens oppvekstsenter på Sørenget, er den mangeartet. Fra 1837 – 1890 var det bare omgangsskole i Vemundvik. Dette innebar at skolen ble holdt på forskjellige steder i bygda, gjerne på gårder som hadde plass til dette. Skolen var heller ikke så lang, men skoleloven av 1827 bestemte at skoleplikten skulle starte ved 7 – 8 årsalderen og være av minst 2 måneders varighet, samtidig som den kunne vare fram til konfirmasjonsalderen dersom presten fant det nødvendig.
I 1869 kom det ny skolelov, og i Vemundvik ble det vedtatt å dele bygda i 4 kretser med fast skole, nærmere bestemt på Høknes, Hals, Ganes og Bergum. Skolebudsjettet ble oppført med 218 specidaler. Kort tid deretter ble det bestemt at det også skulle være skole på Landfallvika. I 1877 ble skolen flyttet fra fra Landfallvik til Sørenget, på jordet mellom sjøen og der Henry Duna bygde hus i 1950. Fagene på denne tiden var lesing, religion, utvalgte stykker av leseboka (med innhold av geografi, naturfag, historie), sang, skriving og rekning. Guttene kunne i tillegg få opplæring i kroppsøving og militære øvelser.
I 1889 kom det nok en ny skolelov, og skolen ble deretter kalt folkeskole, samtidig som skoletida ble fastsatt til 7 år, bestemt for barn mellom 7 – 14 år. Den årlige skoletida skulle være på minst 12 uker. I 1891 var kretsspørsmålet på nytt oppe i kommunestyret, og det ble da bestemt at det skulle være kretser på Høknes, Hals, Nordsundet og Bergum. I 1897 ble det bygd ny skole i Røbergvika for Bergum krets, mens det året etter ble bestemt at Hals krets skulle få nytt skolehus i Gullvika. I 1901 ble det besluttet å slå sammen Nordsundet og Sørenget krets, og nytt skolehus ble oppført i 1902, der Sørenget oppvekstsenter i dag står. Den gamle skolen på Sørenget ble da revet. Paulus Duna har i den forbindelse fortalt at han var med på å ro materialene fra skolen på Sørenget til Vikan på Elvalandet. For dette fikk de kr. 1,- pr. tur.
I 1939 ble det vedtatt å slå sammen Høknes og Guldvik krets, noe som til slutt endte med at skole ble bygd på Høknes (like ved Hylla).
Foto: Utlånt av Mimi Havig.