Bildene viser reinflokken til Ivar Toven når tradisjonen med svømming over Nordsunda ble tatt opp igjen i 1987. Her er det like før flokken kaster seg på sjøen for å svømme fra Elvalandet til Breksillholmen. På bildet til høyre ser vi fra venstre muligens to elever fra sameskolen på Snåsa, Aksel Toven, Nils Holm Bull og Nils Roger Duna. Foto: Namdal Arbeiderblad v/Thoralf Johnsen.
Våren er utvilsomt her, både hva kalender og temperatur angår. Med våren følger også reinflyttinga for reineierne i vårt distrikt og i øvrige deler av landet med tamreindrift. I vårt område handler det om at reinen skal flyttes fra vinterbeitene ute på kysten til sommerbeitene i innlandet eller høyere til fjells i kystnære områder. Dette er naturlig nok en travel tid for reineierne, men samtidig en tid med bud om snart kalving, sommer og saftige fjellbeiter for dyrene.
Enkelte steder har reinen vinterbeite på øyer og nes. Før i tiden foregikk flytting til/fra slike områder utelukkende ved at reinen svømte over fjorder og sund. Fra Namsenfjorden kjenner vi en rekke slike svømmeplasser fra gammelt av. I Sørnamsen ble det svømt fra Fosenhalvøya via Finnsneset og over til Skorstad og/eller Reindalen på Otterøya. Varpneset i Lokkaren er en kjent svømmeplass til/fra Vemundvik og Otterøya. Denne var i bruk til et stykke ut på 1900-tallet. Videre var det en svømmeplass fra Finnpungen i Ganesmarka via Finnpungholman og Haukøya til Elvalandet. Likeledes mellom Breksillholmen til Elvalandet og fra Ølhammeren på Elvalandet til Jøa, samt fra Tingstad til/fra Jøa. Alle disse stedene var til/fra de store øyene i Namsenfjorden, men vi kjenner også til svømming over fjorder og sund i Vemundvik for å slippe å flytte reinen via store omveier i tildels ulendt terreng. Over Blikengfjorden ble reinen svømt fra Bjønnvika, like nord for Skakkanova, via Stålholmen, Raftøya og til/fra Blikenget. De siste som brukte denne flytteleia var Nursfjellfamilien. Etter at reinen hadde vært på vinterbeite ved Salsnesområdet hendte det at den svømte fra Jektvika over til Foss i Botnan for å slippe ferden rundt Røyklibotnet. Den siste vi kjenner til som brukte denne leia var Jon Vesterfjell, bror til Inga Toven. Vi kan vel også tenke oss at det ble svømt over Vetterhusstrømmen til/fra Rypneset, men vi har ikke konkret kunnskap om dette. Det vi vet er imidlertid at det sto gammer på begge sidene av Vetterhusstrømmen, noe som kan ha sin bakgrunn i at det ble svømt over der.
Fra den gamle svømmeplassen mellom Varpneset og Otterøya på begynnelsen av 1900-tallet. Her har reinen akkurat kommet i land på stranda ved Varpneset. I dag går veien til det gamle ferjeleiet akkurat her. Personene på bildet er sannsynligvis familien Anders Nursfjell fra Lennamarka. Foto: Utlånt fra arkivet til Foto Hågensen i Namsos.
Et stykke ut på 1900-tallet opphørte den tradisjonelle bruken av de store øyene i Namsenfjorden som vinterbeite for rein i en periode, men på 1980-tallet ble denne tradisjonen tatt opp igjen, og med den også reinsvømminga. Den første som gjennopptok den gamle tradisjonen var, som tidligere nevnt, Ivar Toven i 1987. Det ble da svømt over Nordsunda fra Elvalandet til Breksillholmen. Senere kom Kystriksveien og brua akkurat på dette stedet, og da ble svømminga flyttet lengre øst i Nordsunda til Bausneset og over til Stor-Andvika. Noen år deretter forsøkte Jåma/Anti-gruppen å ta opp svømminga over Lokkaren fra Otterøya til Varpneset, men etter noen forsøk valgte man å benytte den nye brua over Lokkaren i stedet.
Her ser vi reinsvømming over Nordsunda, fra Bausneset til Stor-Andvika, ca. 1990. Foto: Nils Roger Duna.