Fra premieren på kilenotfilmen. På det høyre bildet ser vi viktige aktører i forhold til prosjektet. Veteranene Einar Johannes Skorstad og Jon Smines til venstre, Frode Staldvik fra Kunnskspassenteret for Laks- og vannmiljø i midten, og filmprodusent Sissel Thorsen til høyre.
Onsdag 5. september 2018 var det premiere på kilenotfilmen ved Nord Universitet i Namsos. Filmen ble påbegynt i 2012 og ble ferdigstilt i høst, takket være økonomisk støtte fra Botnan og omegn Historielag og Otterøy Historielag. Det er den tidligere NRK-journalisten Sissel Thorsen, opprinnelig fra Elvalandet, men nå bosatt på Jøa, som har laget dokumentarfilmen om kilnotefiske i Namsenfjorden. Filmen karakteriseres som et stykke kulturhistorie, og det er laget en langversjon på ca. 1 time og en kortversjon på ca. 10 minutter. Totalprisen for filmen ble kr. 250.000,-, og den er i tillegg til de nevnte historielag sponset av flere aktører og privatpersoner.
Kilenotfisket har gjennom årene stedvis vært en svært viktig næringsvei i Namdalen. Ofte vart det kilenotfisket som ga inntektene til kystbonden, slik at det kunne investeres i redskaper og bygningsmasse. Gårdsdriften som sådann var mere som en naturalhusholdning å regne. Også for deler av gamle Vemundvik kommune, spesielt den søndre delen, var kilenotfiske en viktig attåtnæring. Fortsatt er kilenotfisket viktig for distriktet, og det er med en viss stolthet vi kan konstatere at Namsos kommune hvert år er norges desidert største sjølaksfiskekommune. Imidlertid er det tegn i tiden på at kilenotfisket på sikt kan forsvinne. Det var derfor kjempeviktig å få sikret denne viktige biten av vår lokale kulturhistorie mens det fortsatt foregår et aktivt kilenotfiske, og mens en del av de virkelige veteranene fortsatt lever og kan formidle historien på en forbilledlig måte. Vi nevner her spesielt Jon Smines fra Smineset og Einar Johannes Skorstad og Konrad Altø fra Otterøya. Særlig de to førstnevnte har på mange områder vært pionerer innnen kilenotfiket og lakseforvaltning i Namdalen gjennom en årrekke.
I 1963 sto det 1.009 kilenøter langs Namdalskysten, og det ble fisket bortimot 200 tonn laks. I dag er det omkring 100 kilenøter igjen, fordelt på omlag 60 fiskere. Disse fisker årlig +/- 60 tonn laks.
Botnan og omegn Historielag har sikret seg kopi av filmen, og vil ved en passende anledning vise filmen for sine medlemmer.
Blant publikum var det også medlemmer fra Botnan og omegn Historielag. Fra høyre ser vi Elsa Bergum, Arvid Bergum og Laila Bergum
Foto: Nils Roger Duna