Botnan og omegn Historielag har – etter søknad – fått bevilget penger fra Riksantikvaren til å sette fokus på gamle samiske ferdselsårer. I den sammenheng har vi blant annet innledet samarbeid med Namsos kommune, Namdalsmuseet og interregprosjektet Beavnardahke 2/Saemien Sijte. Beavnardahke er sørsamisk og kan oversettes med utsiktspunkt.
Sammen med den norske representanten i Beavnardahke 2, Håkon Hermannstrand, har historielaget blant annet gjennomført en rekognosering for å prioritere hvilke prosjekter det skal satses på. Vi er enige om at gamle svømmeplasser for rein og de gamle “finnstiene” er naturlige objekter i så måte.
Beavnardahke 2 har egen Instagramside, og har der lagt ut noen bilder fra samarbeidsmøte og rekognosering. De har blant annet gitt Botnan og omegn Historielag positiv omtale. Deres adresse er: https://www.instagram.com/beavnardahke.
Bilder fra samarbeidsmøtet på Namdalsmuseet og rekognosering på Bjørumsklompen. På bildet ser vi Gudrun Flatebø (Namsos kommune), Bjørnar Sellæg (Namdalsmuseet) og Nils Roger Duna (Botnan og omegn Historielag). Foto: Håkon Hermannstrand (Beavnardahke 2/Saemien sijte).
NÆRMERE OM BEAVNARDAHKE 2
Gaaltije (det sørsamiske kultursenteret i Østersund) og Saemien Sijte (Sørsamisk museum og kultursenter på Snåsa) har fått penger til å fortsette arbeidet med å synliggjøre sørsamiske kulturmiljø. Prosjektet heter Sámis on the coast – Beavnardahke 2, og er en fortsettelse av prosjektet Beavnardahke. I dette arbeidet er kontakt og samarbeid med lokalsamfunn og lokale medspillere viktig.
Fra før har Gaaltije og Saemien Sijte samarbeidet om Beavnardahke fram til desember 2020. Dette prosjektet var en begynnelse på et arbeid med å synliggjøre den samiske kulturarven og det samiske kulturlandskapet i Trøndelag og Jämtland. Gjennom å arbeide med et utvalg steder eller områder ble nettstedet https://baalka.se/ utviklet, og der kan man se resultatet av arbeidet.
Oppfølgeren Beavnardahke 2 skal fortsette samme type arbeid med fokus på kysten av södra Norrland og Trøndelag. Beavnardahke 2 skal i større grad legge vekt på samisk kysthistorie, og i samarbeid med samiske lokalsamfunn og medspillere undersøke, dokumentere og synliggjøre samiske kulturmiljø på kysten. Resultatet av arbeidet skal synes på nettstedet https://baalka.se slik at man lett kan finne kunnskapen tilgjengelig.
Beavnardahke 2 skal sørge for å søke og øke kunnskap om den samiske befolkninga som har bodd fast ved kystene og drevet med fiske, jordbruk, håndverk og lønnsarbeid, for eksempel. Denne delen av samisk lokalkunnskap og historie har i alminnelighet vært dårlig kjent. På samme måten er det i disse områdene få samiske stedsnavn som er kjent. Dette skal Beavnardahke 2 løfte fram, sammen med kunnskap om reindriftas bruk av den skandinaviske halvøya fra kyst til kyst og for eksempel beiteområder på kysten.
Prosjektet er finansiert av Interreg Nord, Västernorrland län, Sametinget, Trøndelag fylke, og Kulturrådet i tilleg til egenbidrag fra Gaaltije og Saemien Sijte.