Botnan og omegn Historielag lovte å komme nærmere tilbake til årsmøtet i Namdal Historielag som ble avholdt lørdag 22.4.17. Foruten de ordinære årsmøtesakene ble det en diskusjon vedrørende Namdal Historielags framtidige struktur og rolle. Blant annet ble det framlagt et forslag på 11 punkter i tilknytning til omorganisering av laget. Vi nøyer oss her med å fastslå at det ble nedsatt et utvalg som skal utrede dette nærmere. Utvalget består av Odd Brattland, Trond Prytz, Anne Katrine Haugum og Kirsten Joveig Gartland. I tillegg ble det åpnet for at Namdal Museumslag kunne få med en representant dersom de selv ønsket det. De har et åpent mandat, og kan under prosessen konsultere øvrige lokale historielag i Namdalen. Resultatet de kommer fram til sendes på “høring” til de lokale historielagene, før det bearbeides videre og ender opp som et endelig forslag.
Det ligger ingen dramatikk i dette som medfører svekkelse av de lokale historielagene på noen måte, men vi kan med dette få en overbygging for historielagene i Namdal, som også vil få rollen som talerør opp mot sentrale myndigheter. Likeledes har Landslaget for Lokalhistorie gjort oppmerksom på at de ønsker å forholde seg til en regional organisasjon.
Som utsendinger til årsmøte for Landslaget for Lokalhistorie ble Øyvind Mårvik og Anne Katrine Haugum valgt.
Styret i Namdal Historielag består etter årsmøtets valg av Øyvind Mårvik, Anne Katrine Haugum, Bodil Bergin, Paul Almåsvold og Jonhild Jåma med Kristen Dille, Harald Bakken, Inge Staldvik, Odd Kvalø og Berit Brantzæg som varamedlemmer.
Deler av styret i Namdal Historielag. F.v. Anne Katrine Haugum, Øyvind Mårvik og Jonhild Jåma
Før årsmøtet var det kunstnerisk innslag ved Simen Storøy og faglig innslag ved Hans Olav Løkken.
Hans Olav Løkken foran maleriet av Kaptein Dreier “Kapteinen på stubben”, født og oppvokst i Survika på Otterøya.
Hans Olav Løkken, kjent fra blant annet NRK, holdt et forrykende foredrag om General Armfeldts felttog i Trøndelag. Han var ellers innom mange historiske hendelser i Trøndelag, Norge, Norden og de Baltiske stater, blant annet kom han inn på Kaptein Nikolay Peder Dreyer, f. 1772 i Survika på Otterøya. Han ble senere i livet norsk offiser og den berømte “Kapteinen på Stubben” under slaget ved Trangen i Østfold den 25. april 1808, i forbindelse med krigen mot svenskene (1808 – 1809). Der var han kaptein i major Ræders bataljon, og da de ble trengt tilbake av svenskene hoppet han opp på en stubbe – der sto han, skjøt og kommanderte. Han ble truffet av flere skudd og dødelig såret. Han døde 4 dager senere på Sønsterud gård, og er begravd ved Åsnes kirke. Der står fortsatt hans gravstøtte. Flere har sikkert også hørt visa om kaptein Dreyer som ble laget etter hans død.