MUSEUMSTORSDAG PÅ NAMDALSMUSEET – “LIVET PÅ 1700-TALLET I NAMDALEN”
Museumsbestyrer Geir Grøtaninformerer om steiking av skeiblakak
Torsdag 20. september 2018 gjennomførte Namdalsmuseet høstens første museumstorsdag. Denne gangen med foredrag om “Livet på 1700-tallet i Namdalen” som tema. 12 interesserte personer møtte opp, og fikk en flott innføring i hvordan livet artet seg i Namdalen for 200 – 300 år siden. Uten å gå i detaljer kan vi avsløre at det nok var et helt annet liv som ble levd da enn i dag, med en evig kamp om å skaffe det daglige brød.
Selv om den sosiale forskjellen var stor på denne tiden, var det i alle fall en ting fattig og rik hadde felles – lukten eller stanken i hus og heim. Renslighet og bakterier var et ukjent fenomen i alle sosiale lag. Dette medførte blant annet at kroppsvask hørte til sjeldenhetene, alle drakk av samme ølbolle, delvis spiste man mat av samme fat og oppvasken besto kun av å tørke hornskjea med fingrene eller på klærne, for deretter å sette den i en sprekk i veggen eller bordet. Krydrer vi dette med lukten av tranlamper og pissepotter m.m., skjønner vi at odøren var noe anderledes enn i dag.
Vi fikk også kikke på en del nye og gamle gjenstander fra Namdalen, der Bjørnar Sellæg ga en malerisk beskrivelse av historikk og bruk. Etter å ha vært på 1700-talls tunet beveget forsamlingen seg til bakstehuseet. Geir Grøtan informerte om bakstehusenes funksjon, som kort oppsummert omfattet alle aktiviteter på gården med bruk sterk varme. Vi skal også merke oss at et slikt bygg ble lagt et stykke unna øvrige gårdsbygninger, på nordøstlige del av tunet, da den framherskende vindretningen i Namdalen er sørvest. Derved unngikk man faren for brann i øvrige bygninger i tilfelle bakstehuset tok fyr. Dette viser èn av mange kunnskaper befolkningen hadde på denne tiden. Det ble videre informert om steiking av skeiblakak, som er den Namdalske varianten av svele. Alle som ville fikk også steike sine egne skeiblakaker, som forøvrig smakte fortreffelig. Ellers fikk begrepet “å ferra med harralabb” en ny dimensjon. Dette handler kort å godt om at det ble benyttet en harelabb til til rengjøring av plata de stekte skeiblakak på.
På venstre bilde informerer Bjørnar Sellæg om en kanne fra prestegården på Nærøy, som museet nylig fikk tak i. På høyre bilde ser vi steiking av skeiblakak.
Her ser vi bildet av harralabben som ble brukt til å pusse av plata.
Foto: Nils Roger Duna
Personvernerklæring
Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger.Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.
1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)
Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson.Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern.En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.
2. Søk
Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.
3. Del/tips-tjenesten
Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.
4. Nyhetsbrev
Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.
5. Påmelding, skjema
Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg.Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson.Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen.Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.
6. Side- og tjenestefunksjonalitet
Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.
7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser